Varm afrikansk stil på balkongen

Varm afrikansk stil på balkongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att planera hur balkongen ska inredas den här säsongen.

Ett sådant här afrikanskt, marockanskt, tema skulle vara härligt. Varmt och soligt, som man vill ha balkongen.

Med mattor, kuddar och tyger förvandlar du enkelt din balkong till en varm oas. Plantera gröna växter i krukor för den rätta känslan.

Ett litet bibliotek på balkongen

Ett litet bibliotek på balkongen

Här kommer ett litet tips: gör ett balkong-bibliotek!

Ta fram några böcker som du inte läst ännu och lägg i en hög, eller som här, i en fin korg. Nästa gång du sätter dig på balkongen med en kopp kaffe eller annan god dryck är chansen större att du tar upp en av böckerna och börjar läsa. För glöm inte att det är viktigt att njuta på balkongen också.

Vill du vara mer metodisk väljer du noggrant ut de böcker du vill läsa under sommaren, redan på våren, och när du läst klart en bok stoppar du tillbaka den inne i bokhyllan. På det sättet ser du hur många böcker du har kvar enligt planen. De som ligger på balkongen är kvar att läsa.

Blomsterlådor till balkongen

Blomsterlådor till balkongen

Blomsterlådor är en riktig klassiker på balkongen. Genom att hänga upp krukor på balkongräcket ökar du effektivt ytan som går att använda på din balkong.

Var försiktig så att krukorna inte riskerar att ramla ner. En välvattnad balkonglåda kan väga många kilo.

Balkonginspiration - Billigt och avslappnande balkongfix för ditt hem!

Balkonginspiration - Billigt och avslappnande balkongfix för ditt hem!

Semestertider är till för att slappna av och ladda batterierna för resten av året. I dessa tider har vi lärt oss att man kan njuta lika mycket hemma och för er som har en balkong är det ett perfekt tillfälle för att njuta av både väder och sällskap.

För många blir balkongen inredd snabbt och enkelt för man har uppfattningen av att det kostar mycket pengar att göra den fin. Det behöver dock inte kosta flera tusenlappar. Med rätt tänk och inställning, kan man få till en fin balkong för under tusenlappen. Det kan fungera som en avslappnande oas och som ett perfekt ställe för dig och dina vänner att avnjuta goda drinkar på sommaren.

Hur går man till väga?

En av de viktigaste faktorerna med att hålla det billigt, är att allt inte behöver vara nytt. På sidor som Facebook och Blocket läggs det dagligen ut billiga möbler (ibland till och med möbler som bortskänkes!) som du kan sätta en egen touch på med lite hjälp av penslar och färg. Bor du i en storstad brukar det finnas diverse loppisar och second hand som sitter inne på många gömda guldklimpar. Bara din fantasi sätter gränserna.

Färger hör ihop med avslappning

Önskar du att ha en balkong med en avslappnande vibb, är avskalade färger det som rekommenderas. Inte nog med det - det är också det som är trendigt just nu. Ser man runt i de olika inredesbutikerna, är det fullt med naturfärger. Pastellgrönt, vitt, beige, naturrosa, brunt - och många fler.

’’Bruna nyanser ger lugn och trygghet i lagoma doser, men för mycket brunt kan kännas beklämmande. Brunt och beige passar bra på platser för avkoppling och fokus. För bästa effekt, kombinera bruna toner med gladare färger. ’’ - Kinnarps

4 steg för en mysigare balkong

1. Trallgolv/mattor

Att köpa och sätt trallgolv på plats är inte så svårt som det låter. Många billiga varuhus så som Rusta, säljer trallgolv för under 15 kronor/platta. För er som inte föredrar ett trallgolv, är även mattor ett alternativ. Dock är det då viktigt att tänka på att det ska vara en matta som klarar av att vara utomhus. Det finns ett stort utval av utomhusmattor perfekta för att öka trivseln på din balkong.

2. Utemöbler

Här kan du experimentera med alla olika sorters möbler. Nytt, gammalt - bara du bestämmer. Som nämnt ovan, kan lite färg och fantasi ta dig dit du vill. I samband med möblerna, är det ett perfekt tillfälle för att införskaffa sig fina och stora kuddar i alla sorters färger. Både bekvämt för kropp och avslappnande för ögonen!

3. Växter, växter och växter!

När man vill skapa en härlig och mysig balkong, är växter A och O. På en balkong kan man inte ha en gräsmatta och stora buskar som i en trädgård, men genom att inreda med växter och krukor kan man skapa sin egna mysiga oas. Växter tillsammans med stora krukor är alltid ett vinnande koncept.

Tyvärr är dock alla växter inte anpassade för att klara vädret som en balkong kan utsättas för. I balkongsyfte rekommenderas olika sorters buskar, träd, klätterväxter och perenner.

Nyfiken på mer information om växter till balkongen? [Här]() skriver vi mer om detta.

4. Belysning!

Även om sommaren bjuder på mycket ljus och värme, är det alltid uppskattat med ljus när det går in mot småtimmarna. Det mest populära alternativet brukar vara en ljusslinga - och det är inte så konstigt att det är så. Små glödlampor skapar ett mysigare ljus än en vanligare stark lampa och omfamnar hela balkongen.

Många olika affärer har ljusslingor som passar för balkongen - ett tips är att kika in billiga alternativ för att hålla kostnaden nere.

Så för att sammanfatta - att rusta upp sin balkong behöver inte kosta mycket. Genom att kombinera nytt med gammalt, kan man skapa en perfekt balkongyta utan att lägga hela sin månadsbudget på det. Och tro mig - när du sitter där i solnedgången kommer det vara mer än värt det.

Växter i mängder: Vilka växter är till för balkongen?

Växter i mängder: Vilka växter är till för balkongen?

När man vill skapa en härlig och mysig balkong, är växter A och O. På en balkong kan man inte ha en gräsmatta och stora buskar som i en trädgård, men genom att inreda med växter och krukor kan man skapa sin egna mysiga trädgård i balkongskepnad.

Alla sorters blommor har dock inte bra överlevnadschans på balkonger. För att göra en inredning som håller längre, rekommenderas olika sorters buskar, träd, klätterväxter och perenner. En balkong med soligt läge kan ofta bli en ren öken för växterna - därför rekommenderar jag att du väljer extra torktåliga blommor.

Exempel på växter som mår bra på balkonger

Bruddeutzia, konvaljbuske, småblommig schersmin, kopparlönn, kurilerkörsbär, prydnadsaplar, penséer, primula, krokus, pelargon och olika sorters kryddor (beroende på solläge, t.ex. gräslök trivs som bäst i skugga medan basilika kräver sol).

Vad behöver jag tänka vid skötsel?

Rätt planeringskärl

Man kan plantera i vad som helst, men det är viktigt att tänka på att krukan/planteringslådan man väljer är i bra storlek, så växterna får ett litet förråd av näring och vatten. Krukor eller planteringslådor med hål i botten är toppen för att överskottsvatten kan rinna ut.

Rätt jord

Vid plantering av säsongs och fler-åriga växter rekommenderas U-jord eller trädgårdsmästarjord. Grönsaker och bär trivs bäst i grönsaks- och örtjord.

Vattning

Du behöver vattna regelbundet. Ett gammalt knep för att veta när det behövs är att känna med fingret en bit ner i jorden. Jorden ska vara fuktig. Är det inte fuktigt, så är det dags att vattna.

Tips! Vid varm temperatur är det bäst att vattna på morgonen eller/och på kvällen för att växterna ska kunna suga åt sig vattnet.

När du har dessa grundstegen klart - missa inte chansen att vara kreativ!

Du kan sätta växter på fasadväggen, på staketet, trä det runt balkongräcket och mycket mer. Dina tankar är det enda som håller dig tillbaka! Testa dig fram och se vad som passar din yta bäst. Det är så man lär sig och möjligheten att möblera om finns alltid kvar.

Källor: Blomsterlandet, Odla.nu, Plantagen, Blomsterfrämjandet

Så inreder du den pyttelilla balkongen

Så inreder du den pyttelilla balkongen

Att ha en liten balkong skapar oftast problem med hur man ska inreda det, men tänker man både smart och effektivt så får man plats med mer än vad man tror.

Compact living är ett begrepp som används mycket i heminredning, men man får inte glömma att även detta är applicerbart på även balkonger. Det viktigaste är att du bestämmer vad du vill ha din balkong till - en yta för att läsa på? En yta för att sola? En yta för att umgås med vänner? Efter man vet detta, då kan man ta nästa steg med inredningen.

Sittyta

Här är det vanligt att man köper de klassiska balkongmöblerna i metall med ett tillhörande bord och sedan låter det vara. Man kan dock göra det så himla mycket mysigare och mer bekvämt. Ett stort tips är att till exempel köpa sittdynor eller olika sorters mindre soffor - det är väldigt mycket bekvämare och skapar mer plats för dig (och dina vänner!) att sitta på.

Bord

Att få plats med både stol och bord kan vara utmanande på få kvadrat, men tur nog finns det grymma lösningar. Flertalet aktörer erbjuder såkallade balkongbord, vilket är ett bord som du fäster på balkongräcket för att frilägga mer yta. Då kan du också låta det vara indraget mot väggen när du inte använder det - win win!

Växter

Med växter kan man också vara kreativ på andra sätt än att sätta olika stora krukor på golvet som tar onödig plats. Vanligtvis brukar balkonger ha antingen en balkong eller annan sorts tak ovanför och där är det perfekt för att sätta upp ampel-krukor. Inte nog med att det är praktiskt - det ökar även mysfaktorn väldigt mycket.

Har man inte möjlighet till det, är blomsterlådor ett bra alternativ. Det går att planera flertalet blommor och växter som skapar din egna mysiga oas på dina få kvadratmeter.

Så tänk smart och praktiskt, så kommer du komma långt med att inreda din lilla balkong. Låt inte kvadratmeterna stoppa ditt kreativa tankesätt!

Vinterbalkong? Knepen för att njuta av din balkong hela året

Vinterbalkong? Knepen för att njuta av din balkong hela året

Maxa tiden på din balkong genom att vinterbona den. Då kan du njuta av ditt extrarum hela året.

Om du har en inglasad balkong har du tur. Då kan du skydda balkongen från regn och rusk och blöta löv.

Men även om du inte har en inglasad balkong går det att njuta. Infravärme är ett effektivt sätt att få upp temperaturen. Ljuslyktor, oljelampor och stearinljus är också bra för att sprida värme och ljus.

Kuddar och filtar är härligt och snyggt att dekorera med. Kalla kvällar hjälper de till att hålla värmen.

Slutligen rekommenderar vi en riktigt stor och het kopp te att njuta av.

Utnyttja den inglasade balkongen

Utnyttja den inglasade balkongen

Att ha en inglasad balkong innebär inte bara att man njuta i kyligare timmarna på sommaren, utan även året runt. Använder man ytan rätt, kan man använda balkongen som ett extra rum.

Värme är A och O

På sommaren är oftast inte värmen problemet, utan då har man möjlighet att dra upp väggarna som det blir som en hederlig balkong. Men vill man ha möjligheten att även använda balkongen på vintern, finns det flera sätt att värma upp sin balkong.

Till exempel gör enkla värmeljus och filtar väldigt mycket, men att köpa en värmefläkt kan skapa en behaglig värme som håller i sig. De brukar inte kosta en stor slant, men gör så att man enkelt har det varmt och behagligt året runt.

Inredning för mer stadigt bruk

Med en vanlig balkong, brukar det ofta bli att man får tänka på förvaring för möblerna och tillhörande madrasser till vintern så det inte förstörs. Har man en inglasad balkong kan man dock få möjligheten att istället inreda för året runt-bruket. Man kan köpa möbler som är mindre tåligt för regn (då man lätt skyddar dem på sommaren via att dra för väggarna), sätta upp en hel del växter och odlingar, ljuslyktor och mycket mer utan att behöva tänka på var man ska göra av det när sommaren är över eller om det regnar ute.

Gör det till en perfekt myshörna

Ett populärt val är att göra sitt uterum till en sorts avslappningshörna, där man kan ta en paus för att njuta av sin bok eller lyssna på sin favorit-podd. Den bohemiska stilen är perfekt för detta. Via att använda jordnära färger, så som beige, grönt och pastellfärger, skapar det automatiskt en perfekt avslappning för både kropp och knopp. I kombination med behagligt ljus kan man spendera evigheter på sin balkong.

Så har du en inglasad balkong - utnyttja den till max! Se till att den är användningsbar för alla olika säsonger och väder som Sverige bjuder på.

Belysning till balkongen

Belysning till balkongen

Under sommaren bjuder Sverige på väldigt många soltimmar, men inte ska det hindra en till att inreda med massa olika ljus på balkongen.

Balkongbelysningen ger dig möjlighet att sitta ute längre på din balkong och andas in det sista av sommarkvällarna innan det är dags att avrunda kvällen. Det finns mängder av olika sorters ljus man kan ha på balkongen som är gjorda för utomhusbruk och här är några av mina favoriter:

Ljusslingorna

Ljusslingor är en klassisk favorit och används både inomhus och utomhus för att skapa den ultimata mysfaktorn. Man kan sätta upp den på flera olika sätt - Runt balkongräcket, ovanför räcket och hängandes från taket är några exempel. Det brukar finnas tillgängligt med både eluttag och med batterier beroende på vad du föredrar. Ett plus i kanten är att det oftast inte brukar kosta över några hundralappar.

Psst! Köper du ett med eluttag - glöm inte att sätta säkerheten först genom att dra ut sladden när den inte används och lägga uttaget i en plastpåse för att hålla regn borta.

Ljuslyktor

Här kan man variera på flera sätt. De senaste åren har lyktor med solceller på ovansidan tagit sig framåt på marknaden (både miljövänligt och smidigt!), men det finns andra alternativ så som batterimodellerna eller det gamla sättet med hederligt värmeljus eller olja. Detta rekommenderas dock främst till de som har lite mer yta på sin balkong - en lykta tar upp mer plats än vad man tror.

Spotlights

Denna kategori är mer till för dig som vill ha ljus, men helst så diskret som möjligt. Oftast så sätter man fast dessa på fasaden, vilket kan kräva godkännande från din bostadsrättsförening eller kräva en kraftigare borr. Men har du det ordnat, så är det perfekt för det lite starkare ljuset i bakgrunden på balkongen.

Så för att summera - det finns flera olika alternativ att välja mellan, men det är du som bestämmer vad som passar bäst för dig och din balkong. Mitt främsta tips är att reflektera över vilket sorts ljus du vill ha (svagare/starkare), och sedan hur mycket yta du har att leka med. Ha så kul!

Njut av din balkong

Njut av din balkong

Även om vi skriver om många saker att förbättra på sin balkong här på Balkongfint så gäller det ju också att njuta av sin balkong.

Brygg en kopp kaffe, ta fram en god bok och slå dig ner i din härliga balkongfåtölj några timmar. Det kan vara svårt att släppa allt och man kanske ser ett visset blad man vill ta hand om, men kämpa emot!

Klarar du inte av att slappna av på egen hand kanske du kan bjuda in en vän eller två så kan det bli enklare att glömma bort det världsliga.

Dags att putsa fönstren efter vintern

Dags att putsa fönstren efter vintern

Det är april och vintern är förhoppningsvis över i stora delar av Sverige. Det har blivit dags att tvätta fönstren för våren. Om du har en inglasad balkong är det många rutor att tvätta, men resultatet blir ju desto tydligare.

Om du, som jag, inte har tvättat dina fönster under vintern finns det en stor risk för att de är rejält skitiga. Gå då inte på med fönsterputs direkt, kör en grovtvätt först med ljummet vatten och lite diskmedel. Svabba av ordentligt och gnugga bort ingrodd smuts och gammal fågelskit. När du är klar med den här första omgången är fönstren förhoppningsvis tillräckligt rena för en fönsterputsning.

« Till start