Växter i mängder: Vilka växter är till för balkongen?

Växter i mängder: Vilka växter är till för balkongen?

När man vill skapa en härlig och mysig balkong, är växter A och O. På en balkong kan man inte ha en gräsmatta och stora buskar som i en trädgård, men genom att inreda med växter och krukor kan man skapa sin egna mysiga trädgård i balkongskepnad.

Alla sorters blommor har dock inte bra överlevnadschans på balkonger. För att göra en inredning som håller längre, rekommenderas olika sorters buskar, träd, klätterväxter och perenner. En balkong med soligt läge kan ofta bli en ren öken för växterna - därför rekommenderar jag att du väljer extra torktåliga blommor.

Exempel på växter som mår bra på balkonger

Bruddeutzia, konvaljbuske, småblommig schersmin, kopparlönn, kurilerkörsbär, prydnadsaplar, penséer, primula, krokus, pelargon och olika sorters kryddor (beroende på solläge, t.ex. gräslök trivs som bäst i skugga medan basilika kräver sol).

Vad behöver jag tänka vid skötsel?

Rätt planeringskärl

Man kan plantera i vad som helst, men det är viktigt att tänka på att krukan/planteringslådan man väljer är i bra storlek, så växterna får ett litet förråd av näring och vatten. Krukor eller planteringslådor med hål i botten är toppen för att överskottsvatten kan rinna ut.

Rätt jord

Vid plantering av säsongs och fler-åriga växter rekommenderas U-jord eller trädgårdsmästarjord. Grönsaker och bär trivs bäst i grönsaks- och örtjord.

Vattning

Du behöver vattna regelbundet. Ett gammalt knep för att veta när det behövs är att känna med fingret en bit ner i jorden. Jorden ska vara fuktig. Är det inte fuktigt, så är det dags att vattna.

Tips! Vid varm temperatur är det bäst att vattna på morgonen eller/och på kvällen för att växterna ska kunna suga åt sig vattnet.

När du har dessa grundstegen klart - missa inte chansen att vara kreativ!

Du kan sätta växter på fasadväggen, på staketet, trä det runt balkongräcket och mycket mer. Dina tankar är det enda som håller dig tillbaka! Testa dig fram och se vad som passar din yta bäst. Det är så man lär sig och möjligheten att möblera om finns alltid kvar.

Källor: Blomsterlandet, Odla.nu, Plantagen, Blomsterfrämjandet

Utvalda produkter